Piškotki

Spletni piškotki

Piškotki so majhne datoteke, ki so shranjene na uporabnikovem računalniku.

Vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Najbolj pogosto se uporabljajo za spremljanje statistike obiska spletnih strani.

Varstvo.net za uporablja obvezne piškotke in piškotek (_ga) za anonimno spremljanje statistike obnašanja uporabnikov na spletni strani. Navaja jih tudi v splošnih pogojih (faq).

Varstvo.net uporablja

1. Obvezne piškotke za delovanje spletne strani:

  • cc_necessary
  • cc_analytics

Uporabljajo se pri vašem strinjanju ali ne strinjanju z uporabo piškotkov. Shranjeni so skoraj 1 leto.
Njihova uporaba se sproži, če se strinjate z uporabo teh piškotkov. Po 1 letu morate strinjanje obnoviti, sicer njihova uporaba preneha s serviranjem podatkov.

2. Statistika obiska obiskovalcev spletne strani

  • _ga

_ga

Ti piškotki se uporabljajo za vodenje anonimne statistike obiska spletne strani z Google Analytics. Shranjeni so 1 leto.

Ali me lahko Google identificira na podlagi vrednosti zapisanih v tem piškotku?

Kratek odgovor je NE. Google ne more nikogar osebno identificirati na podlagi tega zapisa. Za vsako spletno stran, ki uporablja Google Analytics ima posamezni uporabnik spleta različne identifikatorje, ki se generirajo naključno.

Dodatni varnostni ukrepi za zaščito zasebnosti v zvezi s tem piškotkom

Da bi preprečili zbiranje osebnih podatkov s strani Googla, uporabljamo maskiranje vseh IP naslovov obiskovalcev, kar onemogoča Googlu da bi si lahko shranil vaš IP naslov in povezoval vaše aktivnosti na spletišču

Skrbnik strani varstvo.net ne obdelujemo ali shranjujemo natančnih ip naslovov obiskovalcev spletnega mesta, ravno tako ne Google, zaradi česar so vaši osebni podatki, kot so identifikacija ali podatki o vaši lokaciji zasebni in varni med brskanjem.

Hkrati Google nima dovoljenja za kakršno koli drugo uporabo podatkov, kot za nudenje storitve Universal Analytics.

V kolikor ne želite, da bi Google Analytics kjer koli sledil vašim aktivnostim na spletu, je Google ponudili orodje Google opt-out, s katerim lahko preprečite beleženje statistike kakršnih koli vaših aktivnosti s strani Google Analytics na celotnem spletu.

3. Oglaševanje

Za serviranje oglasov uporabljamo tudi storitev IpromCentral, Google Adsense (in njihovo hčerinsko mrežo Doubleclick) in CJ.com oglasno mrežo, ki je nastavljena, da ne zbira podatkov in jih posledično ne obdeluje v svoje namene, niti jih ne posreduje tretjim osebam.

Več informacij

Priporočamo vam, da si pred morebitnim izklopom preberete, kaj piškotki sploh so in zakaj niso vsi piškotki zlobni, ter kakšne nastavitve uporabljamo za uporabo zunanjih storitev:

► Kaj so piškotki in kako jih izklopim

► Smernice IPRS o uporabi piškotkov

► Google privacy policy (velja za vse njihove storitve in servise, tudi za Youtube)

► Naše AdSense nastavitve (v angleščini)

Vrste piškotkov

Piškotki imajo lahko zelo različne sestavine. Dobri piškotki so zelo koristni za obiskovalce, še posebej za seje, prijave, košarice artiklov in podobne naloge spletne strani.

Nekateri piškotki so koristni predvsem za lastnike spletnih strani. Na primer služijo za spremljanje količine obiska, torej doseg njihovega spletnega mesta, posredno pa koristijo tudi končnim obiskovalcem, saj omogočajo avtorjem vsebin vpogled v to, kateri prispevki na spletni strani so za obiskovalce zanimivi, na podlagi povratnih informacij, pa lahko spletno stran približajo bralcem z zanimivejšimi vsebinami.

Nekateri piškotki pa, vsaj iz vidika Informacijskega urada, niso dobri. Ti neokusni piškotki predvsem beležijo podatke o vaših aktivnostih na spletu, ki jih potem obdelajo in pridobljene informacije posredujejo tretjim subjektom, najpogosteje oglaševalcem. Zaradi tega se na primer različnim ljudem na spletu prikazujejo različni oglasi. Vsak vidi oglase izdelkov in storitev, ki jih bo bolj verjetno potreboval. Lastnikom sledilnih piškotkov pa to omogoča boljši izplen iz oglaševanja.

Urad informacijskega pooblaščenca deli piškotke predvsem glede na invazivnost:

  • Začasni ali sejni piškotki
  • Trajni ali shranjeni piškotki
  • Lastni piškotki
  • Drugi piškotki

Vsako vrsto piškotkov se v zakonodaji in smernicah pooblaščenca tretira drugače, kar lastnikom spletnih strani in spletnim razvijalcem otežuje doseganje skladnosti z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) in Zakonom o varstvu osebnih podatkov. Lastnikom spletnih strani nalaga, da se morajo o problematiki zasebnosti piškotkov podrobno podučiti, ter o uporabi le teh osveščati tudi svoje spletne obiskovalce. V primeru invazivnejših piškotkov pa morajo od obiskovalcev pridobiti soglasje za njihovo uporabo.

Izbris piškotkov

Večina spletnih brskalnikov omogoča izklop piškotkov (kompletno ali samo od t.i. tretjih strank). Če vas zanima, kako izklopiti piškotke, si oglejte spodnje povezave (glede na to, kateri brskalnik uporabljate):

Če piškotke popolnima izključite, so lahko nekatere možnosti naše spletne strani onemogočene.

Vir informacij: Safe.si/piškotki