Pogosta vprašanja

Kako objavim oglas za varstvo otrok?

Vsebino oglasa vpišite v spletni obrazec. Če še niste prijavljeni v stran, to storite v tem koraku, registracija, potem pa vsakič prijava. Bodite pozorni, vaš oglas za varstvo otrok vsebuje vse ključne vstopne podatke, da so varuške ali starši že seznanjeni z informacijo o potrebah oziroma razpoložljivosti varstva, ko vas želijo kontaktirati. Razmislite kdaj in kako pogosto potrebujete pomoč varuške oziroma zasebno varstvo otrok, za koliko ur in za kako dolgo obdobje iščete varstvo ter kakšen je vaš proračun za varstvo. Vsekakor predlagamo, da preizkusite več varušk, preden se odločite za najustreznejšo.

Kako kontaktiram varuško ali starše?

Starše, ki iščejo zasebno varstvo za otroka oziroma varuške, ki varstvo otrok ponujajo in iščejo delo, kontaktirate tako, da odprete oglas, ki vas zanima, nato pa kliknete gumb “piši varuški” oziroma “piši staršem” in jim pošljete sporočilo. Če še niste prijavljeni v stran, to storite v tem koraku. Ko napišete sporočilo v polje obrazca, kliknite gumb “pošlji”. S tem bo vaše sporočilo poslano tistemu, ki je oglas objavil. Ko prejmete sporočilo, se spodobi, da nanj tudi odgovorite.

Kako izbrišem ali popravim svoj oglas?

Ob vsaki objavi oglasa na iskalniku varstva varstvo.net lahko že objavljen oglas še dopolnete. Oglas najlažje najdete na seznamu “moji oglasi” v nadzorni plošči. Pogoj je, da ste prijavljeni oziroma logirani v spletno stran.
Če ste varstvo že našli, bo oglas potekel po obdobju trajanja oglasov avtomatično. Odstranitev oglasa zato ni potrebna. Če želite oglas vseeno odstraniti, to uredite s klikom na gumb “izbriši” na posameznem oglasu seznama “moji oglasi”.
Če oglasa ne uspete urediti ali odstraniti, lahko oglas uredimo ali odstranimo tudi mi. Zahtevek pošljite na elektronski naslov support@varstvo.net ali preko kontaktnega obrazca pošljite sporočilo ter prilepite povezavo do vašega oglasa, da bomo vedeli za kater oglas gre.

Kako poiščem oglas za varstvo?

Preverite podstran z vsemi oglasi staršev oziroma varušk. Oglase lahko iščete po krajih. Glede na lokacijo ali čas varstva lahko ustrezen oglas poiščete s pomočjo iskalnika varstva, ki se nahaja podstraneh »IŠČEM VARSTVO« oziroma »NUDIM VARSTVO«. Iskalnik bo razvrstil oglase glede na željeno lokacijo in s tem omogočil lažje brskanje med oglasi.

Kako naj se odločim za varuško?

Med brskanjem po oglasih preverite profil in več informacij o varuški. Kasneje boste po izmenjanih sporočilih lažje primerjali ponudbe, katere dneve ima varuška čas za varstvo, neprimerne izločili, ostal pa bo izbor naprimerjejših ponudb za varstvo vašega otroka in nadaljni kontakt. Varuške, ki izvajajo individualno varstvo, naprimer varstvo na domu družine, ponavadi prinesejo na vpogled kakšno priporočilo, naj vam pokažejo tudi osebni dokument, da boste vedeli, da gre res za pravo osebo. Vsaka normalna oseba bo to sprejela z razumevanjem. Najbolj pomembno je ujemanje in spoštovanje dogovorov. Varuške, ki nudijo skupinsko varstvo, pokličite in se dogovorite za ogled prostorov. Pozanimajte se glede uvajanja otroka v varstvo. Za srečanje z varuško se dogovorite samo, ko ste vsi zdravi. Poskrbite za ažurno medsebojno obveščanje v primeru, ko pride kaj vmes.

Kakšna je zakonodaja za zasebno varstvo otrok in plačilo varstva?

Kaj nalaga zakonodaja? Varuške morajo imeti za svoje delo urejeno dejavnost, to je pogoj. Za dnevno varstvo (s.p. je najpogostejša oblika) so varuške vpisane v razvid na pristojnem ministrstvu. Varuške, ki izvajajo občasno varstvo v Sloveniji pa imajo dejavnost najpogosteje urejeno kot osebno dopolnilno dejavnost (o.d.d.) in so vpisane v ločen register,

Tudi varuške z o.d.d., ki opravljajo občasno varstvo izdajo staršem račun za varstvo otroka. Starši pa poravnajo prispevke za socialno varnost z vrednotnico na eUpravi. Osebno dopolnilno delo z občasnim varstvom otrok smejo varuške opravljati za pravno osebo, tuj pravni subjekt ali samozaposleno osebo. V določenih primerih lahko urejajo in plačujejo prispevke vrednotnice oseba z o.d.d. same, Vrednotnico torej starši, ki so naročnik in s tem zavezanec za plačilo vrednotnice, pridobijo in poravnajo na UE. Pogosti zmoti: Ko ima varuška status študenta, ne velja plačilo varstva na napotnico za fizično osebo, torej starša. Starš lahko poravna z vrednotnico ali sklene podjemno pogodbo z varuško. Ko ima varuška status študenta, to ne pomeni, da ima tudi urejeno dejavnost za varstvo otrok in varstva ne sme oglaševati. Če dela varuška na črno, odgovarjajo tudi starši.

Kako naj izberem varuško?

Razmislite kdaj in kako pogosto potrebujete pomoč varuške, za koliko ur in za kako dolgo obdobje ter kakšen je vaš proračun. Preverite oglase varušk v Ljubljani, če ste iz Ljubljane. Če boste oddali oglas, pričakujte sporočila varušk z raznolikimi izkušnjami. Z ustreznimi varuškami preverite razpoložljivost in priporočila, neustreznim na kratko odgovorite, da vas ponudba ne zanima. Vsekakor predlagamo, da preizkusite več varušk, preden se odločite za najustreznejšo.

Koliko stane občasno varstvo otrok?

Cene občasnega varstva se običajno gibljejo med 6 € in 10 € na uro za 1 otroka. Višina plačila je stvar dogovora med varuško in starši. Podatek o plačilu oziroma cene varstva je dobrodošel v vsaki objavi oglasa za varstvo.

Koliko stane mesečno varstvo za otroka?

Cena varstva otrok v skupini 6 otrok v povprečju znaša 400 € na mesec na otroka. Varuške, ki izvajajo zasebno dnevno varstvo imajo lahko do 6 otrok v skupini. Oglase za prosta mesta v skupini (za t.i. dnevno varstvo) te varuške objavljajo na Varstvo Net. Varstvo mora biti vpisano v razvid na Ministrstvu RS – MIZS. Odločbo ministrstva mora biti vidna staršem ob vstopu v prostore, kjer vzgojiteljica izvaja varovanje otrok na domu v skupini.

Zakaj je individualno varstvo dražje od skupinskega varstva?

Enostavno ker se varuška posveti samo vašemu otroku in spodbuja razvoj otroka. Hkrati pa zaslužek varuške in strošek ni razporejen med več otrok, kot to velja za skupinsko varstvo. Višina plačila varuški je odvisna tudi od pogostosti varstva in števila otrok. Za občasno varstvo otrok je postavka višja, za stalno varstvo nižja.

Kdaj naj pričnem z iskanjem varstva za otroka?

Vsaj 1-3 mesece pred pričetkom stalnega varstva oziroma vsaj 14 dni preden bi pričeli začasno varstvo. Za prosta mesta v zasebnem dnevnem varstvu otrok je smiselna objava oglasa in prejemanje sporočil za čas 90 dni, prav tako za iskanje varstva za družine živeče v tujini. Tako se boste v miru dogovorili in uskladili z izbrano varuško.

Kdaj naj pričnem z iskanjem varuške, če želimo izpisati otroka iz vrtca?

Vsaj 2-3 mesece pred izpisom in pričetkom zasebnega varstva v manjši skupini ali na domu z novo varuško. Preverite pogodbo. Upoštevajte obdobje razgovorov z varuškami in ogledov prostorov dnevnega skupinskega varstva in postopno uvajanje. Za jesenske vpise v 1. starostno skupino ima smisel obiskati kakšno lokacijo že spomladi.

Varstvo otrok med korono, kako se zaščititi in preprečiti prenos in okužbo s COVID19?

Za varstvo otrok se dogovorite le, če ste zdravi. Družina in varuške uporabljajte zaščitno masko in sledite aktualnim priporočilom NIJZ pri vzdrževanju higiene in razdalje ob prvem srečanju. Varuške, ki nudite individualno varstvo otrok na domu: omejite varstvo na 1 družino, umivajte roke z milom ob prihodu in odhodu, ob previjanju, pred in po hranjenju otroka. Uporabljajte #OstaniZdrav aplikacijo, ki vam sporoči, ali ste bili v stiku z okuženo osebo. Tudi prijave na cepljenje so odprte.

Kaj lahko še storim, da preprečim okužbo sebi in drugim?

Omejite število nenujnih stikov, zmanjšate nujne stike na manj tvegane. Redno umivajte roke, menjajte brisače, zunaj doma uporabljajte zaščitno masko (oktober 2020), uporabljajte lasten prevoz ali varuške za prevoz prosite starše v izogib nenujnim stikom med javnim prevozom in hrano za otroke naj kupijo starši. S tem bo možnost prenosa virusa manjša.
Pojdite v izolacijo, če ste bili obveščeni preko aplikacije COVID 19 ali ste izvedeli, da je nekdo od stikov zbolel za znaki korona virusa. Če ponujate varstvo, starše takoj obvestite in do nadaljnega prekličite varstvo in druge stike. Tudi starši obveščajte varuške in vzgojiteljice otrok v primeru bolezni ali znakov okužbe bolezni. Sledite priporočilom NIJZ in navodilom vašega osebnega zdravnika.

Varstvo otrok v času epidemije – Navodila NIJZ za varstvo otrok na domu (novi koronavirus SARS-CoV-2)

Organizirano varstvo otrok je bilo v času razglašene epidemije z odlokom Vlade RS, 16.3. 2020, ukinjeno. Ob ponovno razglašeni epidemiji se to morda ponovi. Družinam z otroki, ki potrebujejo varstvo otrok, naj priskočijo na pomoč drugi državljani in zagotovijo varovanje njihovih otrok. Pomoč pri varstvu otrok so v prvem valu epidemije v marcu 2020 nudile občine in Civilna zaščita. Vsekakor naj otrok ne varujejo starejše osebe oziroma tiste osebe, ki spadajo v rizične skupine za okužbe z novim koronavirusom. Za rizične osebe je že organizirano nacionalno cepljenje.
Navodila opredeljujejo tudi ravnanje v primeru sprehoda z otrokom na lokacijah, kjer ne bo prihajalo do tesnih stikov z drugimi otroki in osebami oz. poskrbite da do takšnih stikov ne bo prišlo.
Po podatkih MIZŠ, dne 18.3. 2021, lahko med epidemijo varuhi predšolskih otrok nudijo t.i. dnevno varstvo otrok v skupini na domu oz v prostoru varuške vpisane v njihov register. Varuške lahko sprejmejo do 6 otrok.

Kaj prinaša novela Zakona o vrtcih?

Predlog novele zakona prinaša brezplačen vrtec za 2. otroka, ki je hkrati v vrtcu s starejšim otrokom, ter brezplačen vrtec za tretjega in nadaljnega otroka iz družine. Predlog novele prepoveduje fizičnim in pravnim osebam, ki niso vpisane v razvid izvajalcev javno veljavnih programov ali v register varuhov predšolskih otrok, opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje in varstva otrok. Novela Zakona o vrtcih ureja področje zasebnega varstva in sicer se v razvid in register MIZŠ vpišejo le osebe, ki izvajajo dejavnost predšolske vzgoje. Ponudniki, ki izvajajo občasno varstvo otrok, to lahko opravljajo kot osebno dopolnilno delo. Novela dograjuje tudi institut varuha predšolskih otrok na domu.

Kje dobim potrdilo za prehajanje med občinami med epidemijo?

Posameznik, ki želi uveljavljati katero izmed 13-ih izjem za prehajanje med občinami, mora imeti pri sebi potrdilo s katerim izkazuje upravičenost prehoda meje. Med temi izjemami velja tudi varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oziroma zaradi oskrbe ali nege družinskih članov ali če gre za izvajanje starševske skrbi in stikov z otrokom. Izjavo za dokazovanje upravičenosti gibanja izven občine prebivališča najdete na spletni strani Notranjega ministrstva RS.

Za vsa dodatna vprašanja smo vam na voljo na support@varstvo.net ali na naši Facebook strani.